Wednesday, March 18, 2015

LAKSAM YANG MENYELERAKAN ...

Teks : Zurina Julaihi

Sumber : Tahrunnisah Jali

Meskipun ramai yang dah tahu tentang resepi laksam, tetapi saya tetap mahu menyimpannya di blog saya ini untuk rujukan diri sendiri dan rakan-rakan lain yang memerlukan resepi ini. Manalah tahu ada ketikanya nanti tergerak nak mencuba resepi ini ;) Maaf sebab susunan gambar tak berapa nak cantik sebab belum mahir letak gambar lebih :( Sebenarnya saya dah beberapa kali menikmati laksam ni. Pada mulanya, adik ipar yang perkenalkan, dia yang masak dan sediakan bahan-bahan dan jemput kami dan ahli keluarga lain makan di rumah mertua. Yang adik ipar buat tu, tak bergulung tapi dalam bentuk mi. Rasa tetap sama dengan kuah isi ikan yang lemak lagi berkrim..slurppp...sedap. In Shaa Allah nak buat sendiri nanti.. jadi nak makan berapa banyak pun tak kisahkan.. emm...sedapnya..tengok gambar pun rasa lapar...















Resepi laksam (12 gulung)
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tpg gandum
sedikit garam
4 3/4 cawan air suam
3 sudu besar minyak masak
campur semua bahan2 diatas sehingga sebati...ketepikan sebentar
* panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang
disapu dengan minyak masak
* masukkan bancuhan tpg tadi dlm loyang atau tudung periuk ...jgn tebal jgn
nipis...agak2 la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5 minit..
*angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dgn air paip supaya sejuk..
* guna hujung sudu atau bende yang boleh cungkil laksam ni kluar dr loyang...terus gulung dr loyang tersebut hingga habis..
*kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis..
kuah laksam 6 orang makan
3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti
2 biji bwang sederhana besar
2 ulas bawang putih..
sedikit je halia
1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
sedikit belacan
1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
garam , gula
2 keping asam gelugur
* ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan
* bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar
bersama2 dgn isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dlm blender supaya
senang kisaran..
* masukkan bahan kisar dlm periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan
ikan
* kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula
* masak hingga mendidih..dgn api sederhana
ulaman
kacang panjang
timun
tauge
kobis - semuanya dihiris halus..
belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam
sambal lada
sedikit belacan
lada merah
cili api merah
garam sikit _semuanya kisar/tumbuk halus

No comments:

Post a Comment