Saturday, March 21, 2015

TIPS MENJAGA KHASIAT JUS

Teks: Zurina Julaihi

Hanya sebagai informasi bersama :


  • Untuk mengelakkan khasiat jus hilang begitu sahaja, sebaiknya minum jus serta merta selepas dikisar.
  • Jangan ditinggalkan pada suhu bilik. Jika ingin menyimpan lebihan jus tersebut, simpan dalam peti sejuk dan pastikan diletakkan dalam bekas kedap udara. Untuk memastikan khasiat jus tidak tercemar, ia hanya boleh disimpan tidak lebih daripada 3 hari.
  • Semakin lama jus didedahkan kepada persekitaran, semakin banyak zat akan mengalami proses pengoksidaan yang akan menyebabkan zat-zat ini akan semua hilang. 
  • Sebaiknya menggunakan bekas yang sesuai untuk satu hidangan (untuk diminum untuk seorang) berbanding dengan jag besar. Ini dapat mengelakkan keracunan makanan atau pencemaran bakteria sekiranya penutup bekas dibuka dan ditutup setiap kali ingin meminumnya.
  • Jus mudah terdedah dengan pembiakkan bakteria kerana jus adalah cecair dan mengandungi gula semulajadi. Oleh itu, ia menjadi tempat yang sangat kondusif untuk bakteria membiak.

No comments:

Post a Comment