Pages
- Home
- AKADEMI BEKERJA DI RUMAH
- KELAS ONLINE BLOG
- PENGURUS ONLINE ABDR
- RUANGAN IKLAN ONLINE
- PAKEJ PILIHAN WAHM
- TELEKUNG SULAM EMAS/PUTIH
- TELEKUNG COTTON PARIS PLAIN
- TELEKUNG LYCRA DOUBLE LACE
- TELEKUNG COTTON PARIS BERSULAM
- BORANG TEMPAHAN
- TERMA & SYARAT
- PROMOSI TERKINI - TELEKUNG ATIKA
- E-BOOK
- FORMULA REZEKI MELIMPAH RUAH
Tuesday, February 24, 2015
RESIPI KUIH LAPIS SEDAP : KUIH LAPIS GARDENIA (SEINDAH NAMANYA)
Teks : Zurina Julaihi
Sumber : FB
Bahan-Bahan :
• 6 keping roti sandwic
* buang kulit tepi, siat kecil & rendam dengan 150 gm air
• 75 gm gula pasir
• 3/8 tsp garam
• 300 gm santan
• 150 gm air
• 90 gm tepung beras
• 30 gm tepung sagu
• 1 tsp coklat emulco
• pewarna kuning & oren
Caranya :
1. Panaskan kukusan. Sediakan loyang bersaiz 6 inci persegi....kalau tak ada empatsegi yang bulat pun boleh, alas dengan plastik tahan panas dan sapukan dengan sedikit minyak masak.
2. Satukan air, santan, gula, garam dan masak hingga gula larut. Biarkan suam.
3. Masukkan roti yang direndam bersama setengah santan yang dimasak tadi ke dalam pengisar. Kisar hingga halus.
4. Satukan tepung beras dan tepung sagu dalam bekas. Masukkan bahan kisaran ke dalam bekas berisi tepung sambil dikacau dengan whisk sehingga sebati.
5. Adunan dibahagikan kepada beberapa bahagian. Bahagian 1 dibahagikan untuk 3 lapisan dan diwarnakan kuning, bahagian 2 dibahagikan untuk 2 lapisan dan diwarnakan oren, bahagian 3 dibahagikan untuk 4 lapisan dan dibubuh coklat emulco. Pastikan setiap lapisan itu sama banyak agar lapisannya sama tebal.
6. Bila kukusan dah betul-betul mendidih, letakkan loyang dalam kukusan. Tuang adunan kuning dulu sebagai lapisan pertama dan kukus 5 minit. Tuang pula selapis adunan coklat dan kukus lagi 5 minit. Diikuti dengan selapis adunan oren. Teruskan melapis dan kukus sehingga semua adunan habis digunakan. Bila sampai lapisan terakhir kukus selama 10-15 minit dengan api sederhana.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment